I grunden ser våra hjärnor likadana ut, men det finns vissa skillnader och en av dem är storleken. En hästs hjärna väger ca 500g tänk er ett paket köttfärs och sedan väger människas hjärna ca 1400g. Alltså nästan som tre paket köttfärs. Om vi då jämför storleken på oss och hästen så borde det ju rent storleks mässigt varit tvärtom.

Häst hjärna

Uttrycket din ärthjärna = vad du är korkad. Stämmer ju inte helt ordagrant men det ligger något i det. Forskningen menar på att storleken på hjärnan faktiskt har betydelse. Ju större hjärna man har ju större kognitiv förmåga har man. Alltså möjlighet att minnas, tidsuppfattning, lösa problem mm.

Människas hjärna

Ett föl kan oftast ställa sig upp direkt efter födseln och vingligt ta sig framåt, medans ett spädbarn är helt hjälplös de första månaderna i livet. Vår hjärna och nerverna jobbar tillsammans och styr kroppens alla funktioner. Alltså behöver fölets hjärna födas mer redo för att den ska kunna överleva. Eftersom hästen inte själv kan bära eller mata den, den får själv ta för sig och följa efter sin mamma. Därför utvecklas hjärnstammarna först på hästen och dessa involverar många automatiska rörelser som ex. fly.

Människans hjärna

En vuxen hjärna styrs till största delen av pannloben den främre delen av storhjärnans hjärnbark vilket hästen saknar. Vilket gör oss till ett mer tänkande djur. Det är den delen av hjärnan som är ansvarig för att göra planer, bilda strategier och resonemang. Den utgör det mesta av den mänskliga hjärnan.

Hästens hjärna däremot styrs till största del av lillhjärnan den delen som koordinerar motorik och balans. Vilket gör hästen till ett mer motoriskt och sensorisk djur. 1/3 del av hästens hjärna består av lillhjärnan, vilket är ganska mycket då vår lillhjärna består av 1/10 del.

Med detta i hand kan vi inte säga att hästar ljuger, att dom är elaka eller skrattar på vår bekostnad. De har bokstavligen inte hjärnans makt att göra dem sakerna!

Häst hjärna

Enligt nedanstående.

Margareta Rundgren, nyligen pensionerad agronomie doktor vid SLU

evidence-based horsemanship

holistic horse