Denna vecka tänkte jag tipsa lite kort om det viktigaste skydd vi har mot vår hjärna vid en eventuell ridolycka. De här orden nedan kommer ifrån Tv doktorn Göran Sjönell (enligt Agria) vilket säger allt.

”En skadad hjärna kan – till skillnad från andra organ – inte repareras. Idag kan läkarna utföra avancerade operationer och ta bort eller ersätta många skadade organ. Hjärnan kan man däremot inte återställa. En lätt skallskada kan ge men för hela livet. Därför är det viktigt att skydda huvudet med en hjälm”.

Något vi alla vet men kanske inte reflekterar över så mycket.


Alla ridhjälmar som säljs idag ska vara CE-märkta vilket innebär att de är godkända enligt europeiska lagkrav och har genomgått krocktester. Dessa tester sker mot raka i slag, vilket visar hur hjälmen skyddar mot en eventuell skallfraktur.

Folksam har för andra gången sedan 2014 gjort ridhjälms tester på 15- CE märkta ridhjälmar i Sverige. Dessa tester skiljer sig från testerna som krävs för att hjälmen ska bli CE godkänd. Då Folksam även testar för sneda i slag vilket är en stor faktor för rotationsvåld, det som hjärnan är mest känslig för. Vid en rid olycka så är sneda i slag i marken den vanligaste ”typen” av krock. Genom att testa sneda i slag så mäter detta hur bra skydd hjälmen ger mot en eventuell hjärnskakning eller mer allvarlig hjärnskada. Folksam mäter även vad som händer inne i hjärnan. Se en video från Folksam HÄR.

Ridhjälmstestet som gjordes 2018, där var det bara 3 hjälmar som Folksam valde att godkänna. Bäst i test blev här back on track EQ3 Lynx, denna hjälm har ett inbyggt rotationsksydd – MIPS som enligt testerna även fungerade utmärkt. Se två simulerings videor här hur hjärnan påverkas av en sämre hjälm
HÄR mot en hjälm med MIPS HÄR .

En intressant notis är att en av de dyraste hjälmarna blev inte godkänd så priset är inte alltid allt. Läs mer om testet och hjälmarna HÄR eller kolla på VIDEON.

Därför är Folksams tester väldigt relevanta vid köp av en ny ridhjälm. Självklart behöver man ju inte gå och köpa en ny ridhjälm om man inte har en av de 3 hjälmarna som Folksam valde att godkänna. Livslängden på en ridhjälm kan ju varierar men många rekommenderar att du bör byta ut din hjälm efter 5-10 år eller vid en ridolycka där hjälmen tagit upp stöten. När det väl är dags att uppgradera sig kan det ju vara skönt att ha detta test att kolla på. Just nu har faktiskt hööks 15% rabatt på ridhjälmar men det gäller dock bara till imorgon 6/5. Gå till sidan här.

För er som aktivt rider så är det här säkert ingen nyhet men för mig som inte ridit på några år var det här en stor nyhet. Vilken bra grej! Heja Folksam!