Visste ni att hästarnas tänder växer fram till ca 20 års ålder. Har hästen ont i munnen så påverkar det såklart hela kroppen på ett eller annat sätt då hästen försöka undvika smärtan.


-Hästen föds med 12 kindtänder och mellan 1 vecka till 6 mån så växer 12 framtänderna ut. Sedan tappas mjölktänderna vid 2-4 års ålder.

-Fullvuxen har hästen sedan 24 kindtänder, 12 framtänder (2 betar, 0-4 vargtänder vanligast på hingstar, valacker).

Hästens tuggning sker likt en kvarn som maler, hästen tuggar normalt på en sida i taget och skiftar sedan sida ca. var femte minut. Det är emalj åsen/kanten som hjälper hästen att mala ner maten, den är veckad och sticker upp som en vass ås ur tanden.

Hästens emalj ligger veckat mitt i tanden som sedan omsluts av cement där vår tand är tvärtom och omsluts av emalj. Alltså slits hästens tänder mer än våra då cementen är mjukare än emaljen vilket gör att det lätt bildas sneda vassa kanter och åsar. Därför är det viktigt att regelbundet kolla upp hästens tänder av en duktig häst tandläkare.

Maten bör ej vara högre upp än där hästens ben börjar för att hästens hals ska vara rak och för att hästen ska kunna stå avslappnat och äta utan att behöva använda för mycket muskel kraft. Det optimala är att låta hästen äta från marken eftersom det är då när hästen sänker ner huvudet som över och under käke ligger mitt över varandra och korrekt nötning på tänderna sker! Värt att tänka över!

Det är viktigt att hästen får äta i lugn och ro och tugga sin mat, då tuggningen främjar salivproduktionen. Saliven är nödvändig för hästen eftersom den inte utsöndrar några enzymer i munhålan vilket vi människor gör. Därför behöver hästen blöta och smörja upp sin mat så den kan transporteras enkelt hela vägen ner till magsäcken. Först där utsöndras enzymerna som börjar spjälka maten.

Vill ni läsa mer gå vidare här

https://distriktsveterinarerna.se/veterinaren-tipsar/veterinaren-tipsar–hast/tandvard–hast/anatomi-fysiologi–hastens-tander

https://www.agria.se/hast/artiklar/om-hast/munnen/