Nu halvvägs genom min utbildning kommer tvivlet, behöver vi verkligen fler terapeuter ute i hästvärlden, är vi inte för många? Jag tycker jag läser och hör överallt om alla olika sorters alternativa behandlare som erbjuder sina tjänster.

Är en equiopat samma som en equiterapeut eller en equiphysioterapeut? Ja det kan bli stor förvirring över vad som är vad. Det som skiljer oss åt är vilken utbildning vi gått och där med kommer titeln. Vi jobbar alla med friskvård och rehabilitering för hästar men behandlingsteknikerna kan skilja sig åt.


Det har blivit en utbildnings djungel för alternativa behandlingsmetoder och häst terapeuter. I princip vem som helst kan starta upp en privat kurs/ utbildning och därför är det riktigt svårt att veta vilken utbildning som lever upp till förväntan, kvalitén eller om det bara är business. För dessa utbildningar betalar man för.

Det finns idag ingen CSN berättigad utbildning till häst tandläkare, fysioterapeut, kiropraktor, naprapat, osteopat, massör inom häst. De utbildningarna som finns är till veterinär, hovslagare, djurvårdare, djursjukvårdare och sadelmakare.

Däremot kan du som arbetat några år som tandläkare och fysioterapeut för människa gå en vidareutbildning för att sedan kunna jobba med detta på häst. Alltså en lång väg att behöva gå om man inte först vill jobba med människa eller bli veterinär.

En läkare kan inte vara expert på hela kroppen och likadant borde det vara för en veterinär.

Därför blir det tyvärr att vi som vill jobba med friskvård hittar andra vägar genom privat skolor och vissa söker sig utomlands för utbildningar inom tandvård, kiropraktik, osteopati, akupunktur. Vilket inte behöver vara dåligt i säg men det blir svårt att avgöra kvaliteten på alla utbildningar och därefter kunskapen man får med sig efter dessa utbildningar.

Tänk er om det hade funnits fler CSN-berättigade varför inte YH- utbildningar (som bara körs när behovet på arbetsmarknaden finns) för specialiserade yrkestitlar. Vilka gav legitimering så att man hade kunnat läsa direkt till hästtandläkare, kiropraktor, fysioterapeut osv. Där man fått möjlighet att jobba de första åren som trainee tillsammans med andra veterinärer och terapeuter. Utan att behöva betala en hel förmögenhet och gissa sig fram i utbildnings träsket.

Fler specialiserade yrken till oss alla hade underlättat våra nya karriär val och kvaliteten på häst friskvården i Sverige. Tänk vilka fina samarbeten vi kunde få till. Eller vad tror ni?