Denna veckan har skolan äntligen dragit igång och nu går jag på sista året på denna utbildning. Nu har vi börjat med el-lära/ elektroterapi både teoretiskt och praktiskt.

I dagarna har vi fått lära oss allmän el lära vad volt, ampere, hertz är och vad som händer under plus respektive minus pool. Sedan har vi pratat om vad som händer i kroppen vid en el-behandling, hur ISKRA maskinen fungerar(den el-maskin vi använder oss av). Vilken ström man ska använda sig av beroende på problem/skada. Vad man ska tänka på och vad man inte bör göra och hur man kan använda sig av elen i behandlings syfte. Vi har även pratat väldigt mycket om nerver eftersom de står i centrum och det är dem vi ska samarbeta med.

I det praktiska började vi med att testa elen på oss själva och därefter var vi en hel dag på Halmstad travet och behandlade flera hästar med kombinationen el och massage. Efter denna dagen fick jag redan känna på el maskinens ”magi”, jag har insett att denna maskin lär underlätta mitt arbete och spara mina händer. Jag hade en häst som var väldigt spänd framför bogbladet och normalt sett tar det här mer än en behandling för att komma igenom och få spändheten att släppa. Efter bara några minuters el så släppte muskeln och jag kunde därför gå in och töja den mer effektivt än innan. Vi satte även kopplingar på kotor och knän som var galliga, tjocka, efter elen så såg man stora skillnader och man märkte på hästen att systemet satts igång. Häftigt!

Vad är då elektroterapi?

Det låter lite läskigt när man säger att man behandlar kroppen med el. Det känns inte så naturligt jag tänker på en kraftig elstöt eller som på filmer med hemska avrättningar, tortyrer osv. I behandlings syfte är det inte samma sorts ström och styrkor som tur är!

Faktum är att det är väldigt naturligt att behandla med el, för hela vår kropp är ett elektriskt system nerverna och hjärnan styr kroppen med hjälp av elektriska signaler. Nerverna tar upp infon som sedan skickas vidare till hjärnan, där hjärnan tar ett beslut, skickar sedan ut handlingen via en annan nerv som träffar tex. en muskel. Alla våra celler i kroppen behöver även dom ha en viss spänning mellan in och utsida för att fungera optimalt. Med elen ”kickar” man igång kroppens egna läkningsmekanism man väcker systemet vilket påskyndar läkning på ett naturligt sett.

Enkelt beskrivet vad el-maskinen/ elektroterapin kan göra:

  • Smärtlindra
  • Skapa avslappning-släpper på spända muskler
  • Öka cirkulationen
  • Påverkar cellens ämnesomsättning på ett positivt sätt vilket hjälper immunförsvaret
  • Höjer PH-värde i trasig vävnad, (en del av smärtan beror på att muskeln eller vävnaden är sur, lågt PH.)

Bra att veta

  • 96h karens
  • Hästen kan bli eller bör bli sämre av behandlingen vilket kan vara i upp till 4 dagar efter behandling, vilket konstigt nog är bra! Man vill ha en reaktion eftersom detta visar på att hästen svarat bra på behandlingen, att man kickat igång systemet.
  • Därför bör hästen vila minst 1-2 dagar efter behandling och tidigast hård träna 3-4 dagar. Detta kan självklart skilja sig från häst till häst.
  • Elen ger inga biverkningar och gör ingen skada (så länge man följer riktlinjerna för användningen såklart).
  • Jag kör med en låg ström styrka och faktum är att det krävs inte så mycket för att göra skillnad. Det har visat sig att hästen är känsligare än oss människor, då vi använder nästan dubbelt så stor strömstyrka på oss människor för att få någon verkan. Då är vår kropp typ hälften så stor som hästens. Väldigt intressant tycker jag!

Så nu kommer jag ha med mig denna maskin som hjälpmedel vid massagen, vilket jag hoppas kommer ge en större effekt av mina behandlingar.