cropped-pexels-photo-614521-3.jpeg

Massage tekniken som jag använder mig av går ut på tre saker;

  •  Provokation – ökar blodflödet
  •  Töjning – töjer ut musklerna för att återfå elastisk
  • Dränering – rensar bort slaggprodukter

Tanken med massagen är att väcka och öka hästens egna läkningsmekanism i kroppen. Efter massagen stretchar jag dem berörda muskel grupperna för att;    

  • muskel fibrerna ska återfå sin längd, spänst=rörligheten ökar
  • ökar blodflödet= slaggprodukter försvinner fortare 

Som komplement till massagen i förberedande eller som behandlande syfte använder jag mig av elektroterapi eller laser:

Båda maskinerna ökar cirkulation och stimulerar och påverkar en rad olika processer i cell och nerver, vilket påverkar kroppen på ett positivt sätt. Som på så sätt påskyndar läkningen och aktiverar kroppens egna läkningsmekanism.

Används med fördel på senskador, sår, muskelspänningar, inflammationer mm.

Elektroterapin som jag använder mig av är liknande TENS men inte samma sak då strömmarna skiljer sig åt och därmed effekten och påverkan på vävnad. Jag använder mig av galvan och diadynamiska strömmar.

Strömmen är effektiv för att släppa på muskelspänningar, öka cirkulationen, smärtlindra vid behov eller för att transportera bort ödem(ökad mängd vävnadsvätska) som svullnader och stora gallor.
Läs mer om Elektroterapi här

Laser på ett enkelt språk kan man säga att laser är en energi som man pumpar in i cellerna och som därefter påverkar kroppen positivt.

Lasern används med fördel på sår då man inte behöver ha hudkontakt, den är utmärkt att använda på triggerpunkter, men även på lymfknutor eller infektioner då lasern stimulerar immunförsvaret mer än bakterierna. Sedan är denna lasern jag har liten och portabel vilket gör att jag lätt kan använda den på ställen som jag har svårt att fästa elens elektroder på.
Läs mer om Laser här

Bra att veta

  • 96h karens vid el och laser behandling.
  • Hästen kan bli sämre av behandlingen, vilket konstigt nog är bra! Man vill ha en reaktion eftersom detta visar på att man träffat problemet, att man kickat igång systemet vilket påskyndar läkningen.
  • Man kan även plocka fram hältor som endast visar sig när man släppte på muskelspänningar såkallade dolta hältor.

Det är bra ifall hästen inte blir kall efter behandlingen och ifall man har möjlighet att gå en liten promenad som avslut.

Dagen efter behandling är det bra ifall din häst kan få en ”vilodag”. Det är vanligt att hästen blir trött eller öm i muskulaturen som en form av ”träningsvärk”. Det är inget farligt utan bara ett positivt tecken på att kroppen har svarat bra på behandlingen.

Vid el eller laser behandling får hästen gärna ta det lugnt någon dag till beroende på hur hästen verkar må dagen efter. Aktiv vila i 1-2 dagar efter behandling i form av skritt eller lugnare träning utan ryttare är alltid optimalt.

Ni kommer att få en journal på vad jag har hittat och gjort, kommande råd och samt ev. ny tid för återbesök. Detta kommer att skickas elektroniskt via e-post samma dag eller ev. dagen efter. Bra att veta är att det kan ta upp till 2-3 behandlingar innan ett bra resultat visar sig.

Man bör inte behandla en häst som är:

Ny vaccinerad, dräktig, sjuk/ dåligt allmäntillstånd, nyligen avmaskad, under medicinering ifall ej ok från veterinär, cancer.

Massagen är ett komplement till veterinärvård. Så är din häst halt så löser vi inte det primära problemet. Har man ett stort rörelse problem så är det alltid bra att kolla upp hästen hos en veterinär före behandlingen. Just för att utesluta ev. hälta det sparar ni tid och pengar på.

Boka här