Läsvärt

Dålig prestation och orkeslös häst.

Liksom för oss människor är sömnen även viktig för hästen. En häst sömncykel ser annorlunda ut från vår, hästen sover ca 3-4h sammanlagt med ca 5-7 sovperioder per dygn. Det finns tre olika typer av sömn vilka är djupsömn som oftast sker liggandes på sidan, ortodox sömn som oftast sker liggandes på bröstet och dåsighet som ofta sker ståendes.

En häst kan hoppa över djupsömnen någon dag vid oro eller stress. Djupsömnen är viktig för återhämtning av hjärnan, kroppen och för att få låta musklerna få slappna av. En häst som sover dåligt blir såklart påverkad liksom vi människor blir. Det kan visa sig i sämre prestationen och orkeslöshet, vid för lite sömn ökar även risken för sjukdomar.

För att öka möjligheten för hästen att få sin djupsömn så finns det studier som visar på att en mjuk bädd, en lugn och trygg miljö gör att hästen lägger sig ner oftare.

En häst kan stå och sova och detta beror på att hästen delvis kan ”låsa” vissa leder och minskar på så vis muskelarbetet och sparar energi. Detta gör att hästen kan falla in i sin dåsighets sömn ståendes. Man pratar om hästens stå apparat vilket man kallar de muskler, senor, ligament och strukturer som samverkar för att ”låsa” lederna. Om inte stå apparaten fungerar som normalt så måste vissa muskler jobba hårdare i det ”låsta” läget vilket gör att mer energi går åt och muskeln eventuellt blir överansträngd och spänd.

När en häst lägger sig ner kan man ibland höra en duns eller ett stort stön det beror på att det är jobbigt och tungt för hästen att lägga och ställa sig upp det går åt mycket energi och musklerna får arbeta. Det säger sig själv varför äldre hästar och hästar som har ont eller är skadade kanske inte väljer att lägga sig ner då det tar emot och gör ont, vilket då även gör att de eventuellt sover sämre.

Dela detta inlägg

2 kommentarer

  1. I’ve learn a few just right stuff here. Definitely worth bookmarking for
    revisiting. I wonder how much attempt you place to create any such
    excellent informative website.

Kommentarer är stängda.