Förra månaden när jag var i skolan så började vi prata om vanliga sjukdomar hos hästar och bland annat magsår. Här fick jag en ögonöppnare mot detta och därför tänkte jag göra ett kort inlägg om det. För kanske är jag inte ensam?

I 5 år har jag jobbat som hästskötare i travstall och jag minns att det var/ är ganska vanligt att vissa hästar där gick med magsår. Dessa individer var oftast stressade eller nervösa av sig och då tänkte jag att där har vi orsaken. Men nu i efterhand inser jag att det kanske inte var hela orsaken.

Vad är då magsår och hur uppkommer det?

Magsår är som det låter sår inne i magsäcken. För att förstå hur det uppkommer så bör man veta att magsäcken innehåller magsaft som består av bl.a saltsyra & proteinspjälkande enzymer vilket gör att magsaften är väldigt sur/lågt PH = frätande. Magsaften är tillför att döda de flesta bakterier som följt med maten och att ta hand om maten genom att bryta ner den till mindre bitar och ge den en välling konsistens.

Salivproduktionen hos en häst produceras enbart när den tuggar och saliven är viktig för magen för att den höjer PH värdet något i magsäcken alltså surheten mildras, samt smörjer matstrupen så maten glider ner lättare.

Magsaften däremot produceras hela tiden oavsett om hästen äter eller inte, finns det ingen mat att angripa så tar slemhinnan i magsäcken stryk vilket kan leda till magsår och som gör väldigt ont.

Då förstår man varför det är så viktigt att ge mer grovfoder än kraftfoder då grovfodret tar längre tid att tugga= större salivproduktion och att det tar längre tid att bryta ner och stannar därför längre i magen.

Trav och galopp hästar är de hästar som tyvärr är mest drabbade av magsår detta beror oftast på följande orsaker:

  • Det blir ett för högt tryck inne i bukhålan vid snabba gångarter magsyran skvalpar omkring.
  • Stresspåslag vid tävlingar för vissa hästar. Detta gör att salivproduktionen minskar och pga det så blir magsyran i ett högre koncentrat då det inte kommer ner lika mycket saliv. Alltså starkt frätande.
  • Sedan kan det vara en kombination med ovanstående att magsäcken oftast inte är full inför en stor prestation.

Jag började själv fundera på hur det var när jag jobbade i stallet. Vi gick hem ca 16.00 på em och då såg man till att ens passhästar hade hö kvar i boxen. Därefter var vi i stallet runt 06.00 och fodrade frukost, enbart med kraftfoder. Sedan släppte vi ut alla hästar och mockade, lade in hö i boxarna för att sedan börja ta in de hästar som skulle träna. Alltså hade dessa hästar stått ganska länge utan grovfoder och kan mycket möjligt närmat sig eller haft tomma magar när de sedan tränades. Resterande hästar som inte skulle träna fick då sitt grovfoder/hö vid lunch då de kom in för lunchfodring vilket är en ännu längre tid från gårdagens utfodring.

Visst fanns det några av hästarna som inte åt upp allt hö under natten, små åt, men även dem som gjorde det och så fanns det de hästar som bajsade i sitt hö och därför inte åt pga det. Så nu i efterhand inser jag att man borde gett alla hästarna en liten tuss hö vid deras morgon fodringen och inte enbart kraftfoder! Vilket kanske är en självklarhet för andra.

För att diagnostisera om din häst har magsår så görs det via gastroskopi en lång slang med en kamera på i änden som man för in genom näsan, vidare till matstrupen och ner i magsäcken.

Symptom kan vara:

  • Återkommande kolik
  • Akut kolik
  • Dålig aptit
  • Viktnedgång
  • Dåligt hull
  • Uppdragen buk
  • Diarrè

MEN hästen kan även vara symptomfri..

För att sammanfatta låt aldrig din häst stå på tom mage. Genom att utfodra många mål om dagen, mer grovfoder än kraftfoder och låt era hästar få äta i lugn och ro tuggtiden är viktigt för salivproduktionen.