Läsvärt

Triggerpunkts kursen

Förra helgen var jag på triggerpunkts kurs för Charlotta Lindgren, ena dagen var vi på Husaby hästakut och den andra på Bjertorps travcamp. Det var minst sagt ett par inspirerande och lärorika dagar. Jag har aldrig mött Charlotta tidigare men vilken kvinna och vilken kunskap hon sitter på, med fin känsla och lång erfarenhet. Hon är utbildad equiterapeut, studerat ytterligare bas medicin, samarbetat med flera veterinärer och har ett långt CV både i Frankrike och Sverige på hästar hon behandlat. Sedan 8 år tillbaka jobbar hon på Husaby hästklinik där hon samarbetar tillsammans med veterinärerna.

Kursen handlade om fasciella triggerpunkter, alltså triggerpunkter i fascian. Charlotta har med hjälp av human sidan lokaliserat fram dessa punkter i två års tid på just hästarna. Dessa använder hon även dagligen i sitt arbete för att behandla och släppa på smärta. Det fina av allt är att du behöver inte använda jätte stor kraft för att göra skillnad bra för både dig och hästen. På kursen fick vi lära oss de 10 vanligaste punkterna som hästarna kan få problem med.

Lite kort om vad en triggerpunkt är, en punkt som alltid ligger på samma placering därför kan man inte säga att en triggerpunkt är det samma som en muskelknuta då en muskelknuta kan uppkomma var som helst i muskeln. Dessa bestående punkter är ett ställe i muskel, fascia eller i senspolen där det sker stor aktivitet ofta i närhet av en nerv och kärl ingångar, därför ökar behovet av syre just där. Blir en muskel överansträngd så skapas det syre brist vilket förklarar varför dessa ställen lätt blir påverkade.

Triggerpunkten kan vara aktiv eller inaktiv. När punkten är aktiv så kan den vara öm men behöver inte vara det, utan smärtan kan bereda ut sig över ett stort område. Alltså kan man ha ont i knäet men punkten sitter högre upp närmare ryggen. Extremt spännande område för en muskelnörd!

Vi fick höra på kursen att på Husaby har man börjat testa och behandla dessa punkter vid hälta istället för att behandla själva leden. Då har dem behandlat med b-vitamin vilket visat positivt resultat på flera hästar. Väldigt intressant! Tänk vad bra om vi kunde alternera behandlingarna och slippa spruta för mycket kortison och dylikt.

”Muskelspänningar kan ge ledproblem och ledproblem kan ge muskelspänningar” Jag har flera gånger hört att på veterinär utbildningen så är inte kunskapen om muskeldiagnostik och alternativa behandlingar tillräcklig. Vilket då visar på att vi alla behöver samarbeta mera, alla ska inte behöva kunna allt. Läs ett fint reportage om Charlotta, Husaby och deras samarbete här i travronden.

Dela detta inlägg